Hürriyet

2 Mayıs 2013 Perşembe


Volkswagen Beetle Test

Tasarım
Hitler in isteği üzerine üretilen Beetle Ferdinand Porsche tarafından yapılmıştır. İlk üretildiği zamanlarda popülerliğinin sağlamış olduğu imajla insanlar Beetle a sempatiyle yaklaşmıştır ve ona tosbağa, kaplumbağa, vosvos gibi sevimli isimlerle yaklaşmışlardır.Teknolojı devi Almanların ellerinden çıkmış olan Volkswagenın marka yüzü olmayı hak etmiş modeli Beetle 1938-2003 yılları arasında üretilmiş olup beğenileri kazanmış ekonomik bir modeldir. Günümüzde yeni görünümüne ulaşan Beetle, 4.30 metreye yaklaşan uzunluğu, LED li bixenon farları, düz olmasına rağmen yaklaşık 45 derece açıyla aşağıya inen bagaj kapağı, yarım elips şekilli stoplar ve 18 inç çaplı jantlar özelliği ile piyasanın yeni yakışıklısı olmaya aday gösterilmektedir. Yuvarlak farlar, bombeli kaput ve şişkin çamurluklarla geleneği devam ettiren otomobilin köşeli ön tampon ve yan aynalarıyla A sütunu üzerine açılı bağlanan tavanı oldukça da modern çizgilere sahip. 

Yaşam Alanı
İç kısıma geçetiğimizde dikkatimizi ilk çeken özellik şüphesiz kapı içleri, ön konsol ve direksiyon simidini saran gövde renginde plastik kaplamalar oluyor. Ayrıca Beetle size oldukça da gizemli bir mesaj vermektedir : Direksiyonunda, su kenarında bir kale ve köpek figürleri bulunmaktadır. Figürlerle anlatılmak istenense : su; arabanın su gibi kesintisiz gittiğini, kale; sağlamlığını, köpek ise sahibine sadıklığını ifade etmektedir. Koltular ise; geçişi kolay arka koltuklar, iki kişi için tasarlanmış. Otomobilin daralan arka kısmı nedeniyle birbirine yakın yerleştirilen koltukların arasında kol dayanağı da yok. Duvarlarında küçük gözler bulunan arka kısımda 12 Volt soket ve bir de bardaklık yer alıyor. Bagaj hacmi 310 litre olan Beetle ın bu bölümüne yükleme yapmak düşünüldüğünden daha kolay.

Motor ve Şanzıman
Beğeniyi hak etmesinde üretilmiş coğrafyaya uygun olması amacıyla su destekli soğutma sistemi yerine hava destekli soğutma sisteminin olmasıdır. Bunun da size sağlayacağı fayda şudur: Hava destekli motor suyun donduğu ve havanın çok soğuk olduğu coğrafyada hareketten dolayı ısınan motoru en az aşınma olacak şekılde soğutmaktadır. Bir önceki yazımızda bahsettigimiz TSİ teknolojisi artık Volkswagen in vazgeçilmez bir motor seceneği olmuştur. Bunu da Beetle a muhteşem bir şekilde uygulamıştır. Bu yönüyle en çok satılan otomobil modeli olmayı hak etmiştir. Üretildiği ilk yıllarda 4 zamanlı otto motoru 40 beygirlik güç üretmektedir. Şimdi günümüze çok sert bir dönüş yapan Beetle 166 beygir güç ve DSG ile buluşunca size enfes bir sürüş izlenimi vermektedir. Ayrıca  Ayrıca otomatik vites seçeneklerinde DSG ile birleşmesi de sizin Beetle ı seçmekle doğru bir karar verdiğiniz düşüncesini zedelemiyor. 1.2 TSİ 105hp, 1.4 tsi 160 hp, 1.6 tdi 105hp motor seçenekleri ile üretilmektedir. Test aracımız olan turbo beslemeye sahip 1.2 litre hacimli benzinli motor 105 beygir güç, 175 Nm tork üretebiliyor. 7 ileri vitesli DSG ile donatılan otomobil 0 dan 100 km/s sürate 10.9 saniyede ulaşabilirken, test süremiz boyunca 8.5 litre/100 km yakıt tüketti.

Konfor ve Sürüş
Çift bölgeli klima, dokunmatik ses ve havalandırma sistemleri, görsel uyarıya sahip ön ve arka park sensörleri ile Beetle ilk defa İphone entegre özelliği bulunan Volkswagen modelidir. Standartlardan yüksek oturma pozisyonu ve kafalıklar arkasında başlayan bagaj kapağı camı sayesinde arkada oturan yolcuları bunalmaktan kurtarıyor. Otomobilin orta sertlikteki süspansiyon sistemi darbeleri başarılı bir şekilde emerken, güçlü platform ve başarılı işçilik sayesinde iç mekanda huzursuzluk verici seslerin oluşmasının önüne geçmiş.
Siyah renkli tavan döşemeleri, yere sabitlenmiş gaz pedalı, üç kollu direskiyon simidi, hem koldan hem de direksiyon arkasından manuel kumanda imkanı sunan sportif kullanım modlu şanzıman, 235-45/18 ölçülerinde ince yanaklı lastikler ve güçlü yapısı bir Süper Sport içinde oturuluyormuş hissi yaşatıyor. Kuvveti haykıran bir araçta tabi ki güvenlik de göz ardı edilmemış esp çekiş kontrol abs tarzı guvenlik elemanları size daima profesyonel bir şekılde hizmet etmekte.
Güvenlik
Beetle EuroNcap güvenlik testtinden 5 yıldız almayı başardı.
Genel Yorum
Günlük kullanıma çok daha uygun bir hale bürünmesi ile Beetle bizlerden tam not aldı ve rahatlıkla her kişiye ve sürüşe hizmet edebilecek olduğunu kanıtladı.
Fiyat
1.2 litre hacimli TSI motor ve 6 ileri vitesli manuel şanzımanla fiyatı 27.400 Euro + 738.5 TL olarak açıklanan otomobilin 7 ileri vitesli DSG ile fiyatı 2.400 Euro artıyor.
Dipnot:Yazı linkte belirtildiği gibi şahsıma aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder